İşitme Cihazı Alırken Nelere Dikkat Edilmesi Gerekir?
İşitme Cihazı Alırken Nelere Dikkat Edilmesi Gerekir? | 24 Eylül 2021

İşitme cihazı alırken dikkat edilecekler gündelik hayatın daha konforlu bir şekilde geçmesini sağlayacaktır. Bu sebeple seçim yaparken; kişinin tercih ettiği, daha fonksiyonel olan ve işitme kaybı oranına yönelik olarak bir cihaz satın almak gerekir. Bunun tespit edilebilmesi için öncelikle bir doktora gidilmelidir. Yapılan muayene doğrultusunda işitme kaybının oranı ortaya çıkacaktır. Bu oran neticesinde işitme testi sonuçlarına göre bir cihaz alınmalıdır.

İşitme Cihazı Nasıl Seçilir?

İhtiyacınız olan ilk şey, kapsamlı bir işitme testi ve nitelikli bir işitme sağlığı uzmanı tarafından yapılan değerlendirmedir. İşitme cihazı alırken mutlaka bir işitme uygulama kliniğinde işitme testi yaptırmalısınız. Bu test sonucuna göre sizin için en uygun işitme cihazına yönlendirilirsiniz. İşitme cihazı seçimi yapılırken kulak yapısına oranındaki kayba yönelik seçim yapılmalıdır. İşitme cihazı satın alırken özellikle kalite belgesinin bulunup bulunmadığına; cihazın üzerinde ise RC sertifikasının olup olmadığına dikkat etmek gerekir. Garantili bir cihaz aldığın alındığından emin olunmalıdır. Cihazı satın alırken yanında Garanti kartı da verilmektedir. Güvenilir olmayan yerlerden cihaz alınmaması önerilir. Cihazın alındığı firmada dikkat edilmelidir. Satın alım sırasında cihazın kişiye uygun olup olmadığı firma tarafından test edilir. Bunu yapmadan satışta bulunan yerlerden uzak durulmalıdır. Firma gerekli görüldüğü takdirde cihazın bakımını, ayarlarının onarımını ücretsiz olarak yapmaktadır. Alanında uzman ve işitme cihazları hakkında bilince sahip marka üzerinden satın alımı yapılmalıdır.

Piyasada satışta bulunan işitme cihazları kulak içi ve kulak arkası olarak iki farklı modelde bulunur. Kulak içi olan modeller; kolay şarj edilebilir, taşıması kolay portatif, ses seviyesinde netliğin yüksek oranda fark edildiği mekanizmaya sahiptir. Kulak dışı modellerde ise daha kolay fark edilebilir boyutlarda, ses seviyesini çok yönlü giriş ve çıkış alanları ile daha net alabilen ve gürültüyü giderme oranı daha yüksek seviyede olan bir modeldir. Her iki üretimde de istendiğinde şarj edilebilen pili, uzaktan yönlendirebilme özelliği ile kablosuz bağlantı kurabilme avantajı bulunur. İşitme seviyesindeki oran ile doktorun önereceği şekilde bir tercihte bulunulabilir.

İşitme Cihazının Özellikleri

Piyasada bulunan işitme cihazları kişilerin kulak yapısı, işitme kaybı düzeyi başta olmak üzere farklı sebeplerden dolayı çeşitli özelliklerde bulunur. Tek tarzda üretilmeyen bu cihazlarında birbirinden farklılaşan farklı işlevleri bulunur. Konforlu bir işitme seviyesine ulaşabilmek için üretilen işitme cihazlarının özellikleri şu şekilde sıralanabilir:

  • Yapısına uygun olarak farklı model ve çeşitte kulak cihazı bulunmaktadır. İşitme cihazları elektronik ortamlarda entegre edilerek üretilmiş cihazlardır. Bu sebeple kişinin işitme seviyesine uygunluğu ayarlanırken bilgisayar ortamında düzenlemeler yapılır.
  • Uzaktan bağlanma özelliği sayesinde cihazı kullanmaya başladıktan yaklaşık 3 hafta kadar sonra yankılanma seviyesinde bir düzelme söz konusu değilse cihazın yüksekliğinin azaltılması gerektiği anlamına gelir. Böyle bir durumda otomatik olarak bilgisayarlar ile bağlantısı yapılabilen işitme cihazının satın alındığı yer ile iletişime geçilerek ses seviyesinde değişimler yaptırılması gerekir.
  • İyi ve kaliteli bir işitme cihazı dışarıdan gelen gürültü ve alt sesleri duymamaya başlayacaktır. Özellikle telefonla konuşurken kişinin algılanan sesi, etraftaki ses ve gürültü işitme cihazı tarafından giderilir.
  • Bazı işitme cihazları içerisinde televizyon programı özelliği bulunur. Bu da televizyon izlerken yalnızca ekran içerisindeki sesin algılanabilmesini sağlayacak bir özelliği ortaya çıkarır. Dışarıdan gelen sesler arka planda kalır.
  • İşitme cihazının kişinin sosyal ortamlara girdiğinde oluşan gerginlik hali ve stresli durumunu azaltacak gürültü ve karmaşayı engelleyebilme özelliği bulunur. Bu da oldukça kalabalık ortamlarda, otobüs duraklarında, park alanlarında veya alışveriş merkezinde yaşanan gürültünün engellenebilmesini kişinin net bir şekilde duyulmasına katkı sağlamaktadır.
  • Cihaz üzerinde iki farklı tuş bulunur. Birisi cihazın açılıp kapanabilmesini sağlamaktadır. Diğer cihaz ise ses düzeyinin azaltılması veya yükseltilmesini sağlamaktadır.
  • İşitme cihazları içinde piller ile çalışır. Bu piller aracılığı ile cihaz aktifleşir.

Sizin için en uygun işitme cihazına karar verirken bir uzmandan yardım almak önemlidir. Edi İşitme Cihazları Satış ve Uygulama Merkezi kliniklerinde uzman odyomeristler tarafından ücretsiz işitme testiniz yapılmaktadır. İşitme cihazınız belirlenir ve bakımları yapılır. Aklınıza takılan her soru için Edi İşitme ile iletişime geçebilirsiniz.
 


Biz Sizi Arayalım