İşitme Engelli İnsanlarla Nasıl İletişim Kurabiliriz?
İşitme Engelli İnsanlarla Nasıl İletişim Kurabiliriz? | 14 Kasım 2020

İşitme kaybında iletişim tekniklerine girmeden önce İşitme engelli bireyler ve işitme kaybı yaşayan kişiler arasındaki farkları belirlememiz gerekir. İşitme kaybı yaşayan bireyler derecesine uygun işitme cihazı kullanarak duyabilir. Fakat işitme engelli bireyler işitme cihazları ile duyamaz. Bu yazıda işitme engelli insanlarla nasıl iletişim kurabiliriz? sorusunun cevabını bulabilirsiniz. 

İşitme Engelli Bireylerle İletişimin Adımları

İşitme engelli insanlarla iletişim kurmak için ilk yapmanız gereken şey yüz yüze gelmektir. Sizi duymazlar fakat anlarlar. Özellikle de dudak okumayı biliyorlarsa. Yüz ifadeniz, vücut diliniz ve dudakların hareketi iletişim için oldukça önemlidir. İşitme engelli bireyler ile iletişim onların sosyal ortamdan kopmamaları için gereklidir. Farklı iletişim teknikleri kullanabilirler. İşitme cihazları, dudak okuma ya da işaret dili. İletişime geçmeden önce hangi yöntemi kullandıkları sorulabilir. Duyma kaybı ve işitme güçlüğü yaşayan kişiler bilgiyi görsel olarak işlerler ve başlamadan önce size bakmalarını beklerseniz iletişim kurmak çok daha kolaydır. Dikkatlerini çekin. Bu şekilde ağzınızı, yüz ifadelerinizi ve beden dilinizi görebilirler.

Dudak Okuma Tekniği

Bu, yardımcı olması için yüz ifadesi ve vücut dilini kullanarak dudakların ve dilin hareketlerini görsel olarak yorumlayarak konuşmayı anlamak için geliştirilen bir tekniktir. Konuşmanın bağlamını anlamak açısından dudak okuma ve vücut dili, mimikler birlikte çalışmalıdır. Bu nedenle işitme engelli kişilerle yüz yüze konuşmak ve direkt olarak karşılarında durmak önemlidir. 

Sohbet konusunu bilmek de dudak okuyucusuna yardımcı olur. Kulağa farklı gelen ve farklı anlamları olan, ancak dudaklarda aynı görünen kelimelerin anlaşılmasındaki zorluk bu şekilde hafifletilmiş olabilir. İşitme engelli bireyler veya işitme güçlüğü çekenler, bazen konuşma sırasında tek tek kelimeleri veya cümleleri kaçırırlar ve boşlukları doldurmak için tartışılanlara dair bilgilerine güvenirler. Bununla birlikte, özellikle gruplar halinde, konuşmalar genellikle uyarı vermeden konu değişebilir. Konuşma konusu değişirse, değişikliği kişiye bildirmek ve yeni konuyu belirtmek için duraklamak büyük bir yardımcı olabilir.

İşaret Dili Nedir?

İşitme engelli bireylerle iletişimde kullanılan en önemli teknik işaret dili kullanımıdır. İşaret dili, elleri, yüz ifadesini ve beden dilini kullanan görsel bir dildir. Türkçeden ayrı, kendi başına bir dildir ve kendi dilbilgisi yapısını kullanır. Dudak okuma tekniği kullananlar tarafından kelimeleri açıklığa kavuşturmak için de kullanabilir.

İşaret dili evrensel bir dil değildir. Türk işaret dili kökeni 16.-17. yüzyıla uzanır. Her ülkenin kendine özgü bir gramer yapısı vardır ve hatta lehçelere ayrılabilir. Pek çok işitme engelli insan için, özellikle 3 yaşından önce (doğum öncesi) duyma kaybı olanlar için, işaret dili birincil iletişim aracı olmaktadır. Bazı işitme engelli insanlar, ne söylendiğini anlamalarına yardımcı olmak için dudak hareketleri dahil görsel bilgileri kullanarak sözlü olarak iletişim kurarlar. 

Hareketleri ve İfadeyi Kullanma

Dudak okuma tekniği kullananlar, yüz ifadelerinden ve doğal el hareketlerinden birçok ek bilgi edinirler. Bunlar faydalıdır ama onları abartmamak gerekir. Gereksiz el hareketleri veya herhangi bir fiziksel hareket çok dikkat dağıtıcı olabilir.

Bunun yanında işitme cihazları ve koklear implantlar gibi teknolojileri kullanarak, işitme engelli kişiler dinleme ve konuşma dili becerilerini geliştirebilirler. İşitme cihazları sesleri yükselterek onları kullanıcı tarafından duyulabilir hale getirir. Daha sessiz sesleri yükseltmek üzere programlanmışlardır, böylece kullanıcı sesi rahat bir aralıkta duyar.

İşitme cihazlarıyla tüm konuşma seslerini duyamayan ileri ve çok ileri derecede işitme engelli çocuklar, bunun yerine koklear implantları kullanabilirler. Bir koklear implant, iç kulağa cerrahi olarak yerleştirilen bir dahili alıcı, elektrot paketi ve kulağın arkasına takılan bir harici konuşma işlemcisi içerir. Konuşma işlemcisi, sesi iç kulaktaki sinirleri uyaran bir elektriksel dürtüye dönüştürür.

Eğer işitme kaybınız olduğunu düşünüyor ve işitme cihazı testi yapılmasını istiyorsanız kliniğimizi ziyaret edebilirsiniz. Edi İşitme Cihazları Satış ve Uygulama kliniğimize gelerek en güvenilir sonucu alabilirsiniz. Size uygun en iyi işitme cihazı tespiti için gereken testler kliniğimizde yapılır ve işitme sorununuzun yaşam kalitenizi düşürmemesi için ihtiyacına yönelik en uygun cihaz belirlenir. En iyi işitme uyarlamaları için Edi İşitme Cihazları Satış ve Uygulama Merkezi kliniklerinde uzman odyomeristler tarafından işitme testiniz hızlı ve ücretsiz bir şekilde yapılır.
 


Biz Sizi Arayalım